Kde tu knihu koupit?

V knihkupectví.
Ne, vážně, pár lidí bylo překvapeno tímto zjištěním, ale tohle přeci byla podstata celého toho cirkusu s vydáním knihy u vydavatele – abych měl zajištěnou distribuci. Jinak by to vyšlo samonákladem již v letech. Distribuce se také podílí na konečné ceně knihy asi čtyřiceti procenty, čímž si vysvětluji, proč je možné koupit „Vltavu“ za 450 korun (tedy 70 % doporučené prodejní ceny). Ostatně, mrkněte se sami sem na Heureka.cz. Mimochodem, platí, že některé internetové obchody nabízejí větší slevy, pokud na ně vlezete právě přes Heureku. Nevím, jaký tržní mechanismus a jaká logika za tím stojí, ale už jsem si zvykl, že rozhodnutí i velkých firem mohou být postavena na zbožné víře a pěkném článku v lesklém magazínu.

Další častou otázkou je, kdy bude „Vltava“ v Levných knihách. Nevím – jak často v Levných knihách potkáváte něco od Strak na vrbě? Ta šance bude stejná i v tomto případě.

No a do třetice: Je možno si knihu koupit u mě? Ne. Ona je ta bichle celkem velká a já doma žiju mezi sedmdesáti krabicemi od banánů a nemám prostor pro hranici knih, které by si případně někdo koupil, nebo taky ne. Od toho má distributor skladiště, která si platí z těch čtyřiceti procent.
Popravdě, abych měl kam dočasně odložit těch pár kusů, které dostanou příbuzní, musel jsem komprimovat dětské hračky do muničního truhlíku. Takový je život.

Jo, ještě na jednu věc se mě známí a přátelé ptají: „Kde si to mám koupit, když tě chci podpořit?“
Hele, kdekoliv. Mám slíbeno 40 % ze zisku, tj. když se z ceny prodané knihy odečte 21% DPH a 40 % distribuce, tak ten zbytek musí zaplatit náklady na výrobu a teprve jestli něco zbyde, tak si to s p. Broncem rozdělíme. Jaká je šance, že něco zbyde? Ha ha. Takže tak.
Chtěl jsem původně říct, že jestli mě chcete podpořit, tak si kupte nějaký suvenýr, ale všechny suvenýry jsem rozdal, a koneckonců, stejně bych z toho musel platit daně a tak. A to je opruz.

Jinak ovšem samozřejmě nějakým militariím do sbírky se nebráním nikdy! 😀 (A Michael Bronec sbírá římské mince, takže jestli byl váš praděda legionářem, můžete obdarovat nás oba jedním měšcem. 🙂 )

2 Replies to “Kde tu knihu koupit?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *